Jan PIETERSE HOLLANDER


Veel mensen beginnen een stamboom bij de eerste naamdrager die gevonden kan worden. In ons geval is dat Jan Pieterse Hollander, jongeman uit Yperen, die op 5 augustus 1713 in Vlissingen trouwde met Francijntje Darth, jongedochter uit Vlissingen. Van hen is (tot nu toe) alleen een zoon bekend, Pieter Pieterse.

Jan Pieterse Hollander was soldaat onder de heer van Citters. Over de familie van Citters is in Middelburg uitgebreid informatie te vinden, dus ik heb goede hoop er nog iets meer over te weten te komen. Er staat van Jan Pieterse Hollander aangegeven dat hij afkomstig was uit Yperen (Ieper, of Ypres in West-Vlaanderen).

Ik ben dus met Johan naar Ieper getogen om te proberen nog iets meer te weten te komen. Helaas is alle genealogische informatie in de oorlog verloren gegaan, maar we hebben wel een afschrift gevonden van een haardentelling van Ieper die Vauban in 1685 heeft laten uitvoeren op last van Lodewijk XIV. En waarachtig... in de Paddepoelstraat (rue de la Crapaudière) woonde een «vallet maçon» (metselaarsgezel) die Pierre Hollandre heette. Meer is niet bekend, maar zowel het tijdsbestek als de naam en de plaats kloppen, dus we mogen aannemen dat Pierre Hollandre uit de Paddepoelstraat de vader was van Jan Pieterse Hollander, die zijn zoon ook weer Pieter heeft laten dopen.

Lakenhallen Ieper vergroten

De Lakenhallen in Ieper zijn gebouwd tussen ongeveer 1260 en 1304. Het gebouw werd vrijwel volledig vernield tijdens de eerste wereldoorlog maar is grotendeels in de oorspronkelijke vorm herbouwd.

Website van de Historische Vereniging Arnemuiden Toch moet je met die namen voorzichtig zijn. Op Internet is een artikel te vinden(*), getiteld De zoutketen van Arnemuiden (P.J. Feij): Het zout in de Nederlandse economie van de 16e eeuw, waarin te lezen staat: "Ook was er een factoor (handelsagent) van de Generale Nering in Roosendaal aan het werk om controle uit te oefenen op de kwaliteit, de prijs en om te inspecteren of de turf goed en met de volle maat "getond" werd. In 1614 was Jan Pieterse Hollander daartoe door de gemeene pannering van Arnemuiden aangesteld: voor het meten of tonnen van de Roosendaalse panturf." Dat is honderd jaar eerder, dus het gaat niet om onze voorvader, maar het illustreert wel hoe gemakkelijk er verwarring kan ontstaan.


(*)  Uit Arneklanken, het bulletin van de Historische Vereniging Arnemuiden



Familie Pieterse

Laatste wijziging 5 juli 2008