Gezin van den Bosch – Morien

Pieter Cornelis van den Bosch Jan Daniel van den Bosch Dirk Karel van den Bosch Karel van den Bosch Anna Hendrika van Yk Dirk van den Bosch Geertrui van den Berg Johanna Plonia Puts Johanna Paulina (Anna) van den Bosch Hendricus van den Bosch Dirk van den Bosch Gezin van den Bosch-Morien vergroten (122K) Gezin van den Bosch-Morien in 1885

Deze 120 jaar oude foto is in april 2005 tevoorschijn gekomen tussen de fotos die Josien van den Bosch heeft nagelaten. Hij dateert uit 1885, hetgeen het mogelijk maakt om met een redelijke mate van betrouwbaarheid de voorkomende personen te identificeren. Met een klik op de onderrand van de foto kun je hem vergroten.

Ten eerste is er de tweede man van links, die bekend is van andere fotos: het gaat om Jan Daniel van den Bosch, die in 1852 geboren is en hier dus ongeveer 33 jaar oud is. Hij is in 1877 in Delft getrouwd met Geertrui van den Berg, die in 1855 geboren was en hier dus ongeveer 30 jaar oud is. Ook zij is van andere fotos bekend: zij is de middelste zittende vrouw.

Zij hebben in 1878 een zoon gekregen, Dirk, die hier 7 jaar oud is en voor zijn vader staat. In 1880 hebben ze een dochter gekregen, Anna, hier vijf jaar oud: ze zit parmantig voor haar grote broer.

Het is niet moeilijk te raden dat het hier om een familiefoto gaat die gemaakt is voor een speciale gelegenheid. Welke kan dit zijn? De ouders van Jan Daniel zijn Dirk van den Bosch en Trijntje Morien, die in 1848 in Hof van Delft zijn getrouwd, nu 37 jaar geleden. Zij hebben zeven kinderen gekregen: Pieter Cornelis die nu 36 jaar oud is en die in 1880 getrouwd is met Anna van Yk, Jan Daniel dus (33), in 1855 een zoontje Dirk die op driejarige leeftijd is overleden, eind 1857 nog een zoontje Carel dat niet langer dan twee maanden heeft geleefd, in 1859 een zoon Dirk Karel die nu 26 is en sinds 1881 getrouwd met Johanna Puts, in 1861 een dochtertje Catharina Maria die twee jaar oud geworden is, en tenslotte in 1868 een zoon Karel die nu 17 jaar is en die later zal trouwen met Cornelia Noordam.

Op 3 maart 1885 wordt vader Dirk van den Bosch zestig jaar: een mooie gelegenheid om voor hem een foto te laten maken van zijn voltallige nageslacht, en dat is naar alle waarschijnlijkheid de foto die we hier zien.

Van links naar rechts staan de vier zoons: Pieter, Jan, Dirk en Karel, waarvan de drie eersten getrouwd zijn. Hun vrouwen zitten schuin voor hen, alweer van links naar rechts Anna van Yk, Geertrui van den Berg en Johanna Puts. De twee kinderen van Jan en Geertrui hebben we al genoemd, blijven de kinderen van Dirk en Johanna: hoewel de kleding aan meisjes doet denken, zien we hier waarschijnlijk hun twee oudste zoons, Hendrikus die in 1883 is geboren en nu twee jaar oud is; zijn oudere nichtje houdt zijn hand stevig vast; en Dirk die in 1884 is geboren en nu bijna een jaar is. Hij zit veilig op schoot bij zijn moeder. Dirk en Johanna hadden al eerder (in 1881, kort na hun huwelijk) een zoontje gekregen dat zij Dirk hadden genoemd, maar die is nog geen jaar oud geworden.

De foto is interactief: als je op een gezicht klikt kun je meer te weten komen.


Bron: Digitale Stamboom Delft