Johannes Cornelis Pieterse


Op 18 augustus 2006 ontving ik van de heer A.C. Rijken een verzoek om informatie betreffende Johannes Cornelis Pieterse, een schrijnwerker uit de 19e eeuw. Het meubelrestauratiebedrijf A.C. Rijken en Zonen had nl. een 18e eeuws topbureau gerestaureerd, waarbij het volgende plankje tevoorschijn was gekomen.Het is moeilijk lezen, maar de heer Rijken heeft het ontcijferd. Er staat:


dese brao is ger..ppareerd
in het jaar 1853 in mei
door J. C. Pieterse Pieterse


Een afbeelding van het fraaie bureau zelf, vr en na de restauratie, is te vinden op de Website van het bedrijf:


Website van A.C. Rijken en Zonen
Topbureau uit 18e eeuw


Nu had ik op dat moment zelf geen informatie over Johannes Cornelis Pieterse, maar dank zij de genealogische informatie die het Zeeuws archief beschikbaar stelt via de Website Zeeuwen gezocht had de heer Rijken al vastgesteld dat er twee schrijnwerkers van die naam waren geweest. Verder speuren leverde de volgende informatie op.


De eerste van de naam was Johannes Cornelis Pieterse, geboren 15 Sep 1797, Middelburg, zoon van Adam Pieterse, van beroep drukker, en Alida Moerman. Beroep: schrijnwerker, overleden te Middelburg op 18 Sep 1823. Hij is gehuwd met Cornelia de Munck op 7 Nov 1816 te Middelburg. Zij is geboren te Middelburg op 16 Apr 1798, dochter van Johannes de Munk, van beroep schipper, en Cornelia de Jonge.


Kinderen:

  1. Pieter Adam Pieterse, geboren Middelburg 6 Sept 1817, van beroep apotheker, overleden te Sluis op 3 Apr 1904. Hij is gehuwd op 13 Jun 1845 te Middelburg met Cornelia Maria de Kan. Zij was geboren te Middelburg omstreeks 1825, dochter van Pieter Wilhelmus de Kan en Maria Kappers. Zij is overleden voor 1871. Hij is gehuwd (2) met Elizabeth Cornelia de Roo op 23 Feb 1871. Zij was geboren te Sluis omstreeks 1826, dochter van Johannes Eugenius de Roo en van Agatha Pieternella Schelleman.

  2. Cornelis Dirk Pieterse, geboren 6 Jan 1820, overleden zes maanden oud op 22 Jul 1820 te Middelburg

Ik heb (nog) niet kunnen vaststellen of er een familieverband bestaat. Maar deze schrijnwerker kon niet de bedoelde restaurateur van het bureau zijn, aangezien hij in 1823 is overleden, en het opschrift het jaartal 1853 draagt.


De tweede Johannes Cornelis Pieterse was wel familie, een zoon van Jacobus Johannes Pieterse en Maria Cornelia van Paaschen. Verdere informatie is op zijn genealogische pagina te vinden. Zijn overlijdensdatum heb ik niet gevonden, maar hij is in 1865 te Zierikzee met Elisabeth Kanse hertrouwd. Het is dus uiterst waarschijnlijk dat wij hier met de schrijnwerker te maken hebben die in 1853 aan het bureau heeft gewerkt, dat de firma Rijkens en Zonen nu weer heeft gerestaureerd.Johannes Cornelis Pieterse

 

Laatste wijziging 25 december 2008