Anna Smits



Anna Smits is een grootmoeder van Niclas (Nicolaes) Bodding(ius), maar het bijzondere is dat zij getrouwd geweest is met allebei zijn grootvaders.

Rond 1585 trouwde zij, waarschijnlijk in Antwerpen, met Peeter Heyns, een schoolmeester en dichter die drie jaar eerder op 18-jarige leeftijd een school had geopend in Antwerpen. Zij hielp haar man met deze school, "De Lauwerboom", een internaat voor meisjes. In 1567 of 1568 verliet het gezin de stad Antwerpen om aan de religieuze en politieke onrust te ontkomen. Zij woonden in Keulen tot zij in 1570 naar Antwerpen konden terugkeren en hun school heropenen.

In 1588 moesten zij opnieuw vluchten met vier van hun kinderen, ditmaal naar Frankfurt am Main. Hun oudste zoon, Zacharias, bleef echter in Antwerpen. Daarna woonden zij enige tijd in Stade (Duitsland), maar in 1594 woonde het gezin al in Haarlem waar zij een nieuwe school openden, "Inde Laurier Boom". Na de dood van Peeter Heyns in 1598 werd de school overgenomen door hun schoonzoon Jacob Claesz Bodding, met de hulp van zijn echtgenote Magdalena Heyns en haar moeder Anna Smits.

Na de dood van haar echtenoot in 1598 trouwde Anna Smits opnieuw op 28 november 1600 in Haarlem met Claes Roeloffs, weduwnaar uit Laer, de vader van haar schoonzoon Jacob Claesz Bodding en schoonvader van haar dochter Magdalena.

Op 15 januari 1616 werd de nalatenschap van Anna Smits verdeeld tussen haar tweede echtgenoot Claes Roeloffs en haar kinderen (uit haar eerste huwelijk).

Toen Jacob Claesz Bodding overleed (voor 1628) werd hij als schoolhoofd opgevolgd door zijn eigen zoon, Niclas (Nicolaes) Bodding.

Informatie uit de genealogische website van de familie Boddingius,
waar veel meer boeiende gegevens en een aantal portretten te vinden zijn.

Genealogische website van de familie Boddingius



Anna Smits

 

Laatste wijziging 9 december 2008